Welke films kijken we met kerst?

Welke films kijken we met kerst?

De kerstperiode is altijd een goede tijd voor film. Niet alleen wordt rond kerst altijd wel een grote kaskraker uitgebracht in de zalen, zoals dit jaar The Hobbit: The Battle of the Five Armies, maar een bezoek aan de bioscoop is ook een favoriete familieuitje tijdens deze periode. Het is immers koud en guur buiten en film kijken is bovendien iets wat je met de hele familie kan doen.

Hoewel de afgelopen jaren rond kerst vaak een klassieker opnieuw in roulatie werd gebracht, bijvoorbeeld Breakfast at Tiffany’s of Gone with the Wind, draaien in Nederlandse zalen in deze periode toch vooral nieuwe films. Voor de echte kerstklassiekers moeten we het dan ook hebben van tv of dvd. Een aantal films, zoals The Wizard of Oz, The Sound of Music of Sissi, wordt bijna elk jaar wel ergens gedraaid en ook Disney en andere animatiefilms doen het goed. Waaruit blijkt dat een kerstklassieker niet perse over kerst moet gaan of zich tijdens kerst moet afspelen. Natuurlijk kan dat wel, denk maar aan Home Alone of Die Hard.

Maar wat is een goede kerstfilm? Hij kan zich dus afspelen rond kerst, maar het hoeft dus niet. Wat wel typisch lijkt is dat kerstklassiekers doorgaans feelgood films zijn, maar dan ook weer niet van het suikerzoete, super sentimentele type. De film is geen vlucht in een droomwereld waar alles koek en ei is. In tegendeel de hoofdpersonages worden geconfronteerd met voor de kijkers vaak herkenbare problemen: bijvoorbeeld in The Shop around the Corner zijn dit overspel, eenzaamheid, angst om je baan te verliezen. Natuurlijk komt het wel goed in deze films en dat geeft de kijkers het gevoel dat ook hun eigen problemen van tijdelijk aard zijn en opgelost kunnen worden.

En wat zijn de favoriete kerstfilms van Cultuurbos?

Hieronder staat onze toptien. Op de eerste plaats The Shop around de corner van Ernst Lubitsch. Verder een aantal animatiefilms zoals Totoro en Wall-e, maar ook een paar minder voor de handliggende films: Il Posto, al was het alleen al voor de scene op het kerstfeest, en Life of Brian.

 

1. The Shop around the corner


2. Totoro


3. Wall-e


4. Life of Brian


5. It’s a Wonderful Life


6. Toto le hero


7. The Nightmare before Christmas


8. Il Posto


9. The Wizard of Oz


10. The Hudsucker Proxy